QO-100 -satelliitti otettiin käyttöön torstaina 14.2.2019

Qatar-Oscar 100 -satelliitti (tunnettu myös nimellä Phase 4A) vihittiin käyttöön torstaina 14.2.2019. QO-100 on ensimmäinen geostationäärinen radioamatöörisatelliitti kautta aikain, eli sen suunta ja korkeus pysyy vakiona samaan tapaan kuin TV-satelliiteissa.

Satelliitin kapeakaistainen transponderi otettiin koekäyttöön jo pari päivää aiemmin. Satelliitin kautta on jatkuvasti menossa useampia yhteyksiä. Vastaanottoon tarvitaan sopiva mikropää ja pienehkö peili, 60 cm tai jopa pienempi on riittävä. Lisäksi tarvitaan CW/SSB-vastaanotin välitaajuudelle, esimerkiksi VR-5000 tai RTL-SDR. Lähetykseenkin riittävät melkoisen vaatimattomat laitteet.

Radioamatööritransponderit lentävät Es’hailSat-2 -satelliitin kylkiäisenä. QO-100:n ovat ideoineet ja rahoittaneet Qatarin radioamatööriliitto QARS ja The Qatar Satellite Company -satelliittiyhtiö. Transponderien vaatimusmäärittelyt teki AMSAT-DL:n vetämä työryhmä, jossa oli mukana myös AMSAT-OH (OH2AUE), AMSAT-UK ja AMSAT-HB. Satelliitin on kokonaisuudessaan valmistanut Mitsubishi Electric (MELCO).

Lisää tietoa QO-100 -satellitista löytyy AMSAT-DL:n sivuilta.

Kapeakaistaisen transponderin (CW/SSB/digi) taajuusjako ja ohjeita operointiin

Voit kuunnella kapeakaistaisen transponderin liikennettä BATC:n Web-SDR:llä

Leveäkaistaisen transponderin (DATV) taajuusjako ja ohjeita operointiin

BATC:n reaaliaikainen spektrikuva leveäkaistaiselta transponderilta

Selostus vastaanottoaseman laitteista BATC:n sivuilla

Yleistietoa radioamatöörisatelliiteista tarjoaa AMSAT

Jaa sosiaalisessa mediassa