Yleisluokan radioamatöörikurssi T2

Yleisluokan radioamatöörikurssi syys–marraskuussa 2021 verkossa ja Tampereella

Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE, ja SRAL järjestävät syksyllä 2021 T2-tutkintomoduulin suorittamiseen tähtäävän kurssin. Kurssi on tarkoitettu perusluokan radioamatööreille. Esitietona oletetaan elektroniikan ja radiotekniikan perusteet: U=RI ja puoliaaltodipoli. Asioiden käsittely aloitetaan tavallisen perusluokkalaisen osaamistasolta. Kurssin suorittanut aktiivinen opiskelija saa mukaansa syventyneen radiotekniikan ymmärryksen ja paljon vastauksia miksi-kysymyksiin.

Kurssi järjestetään keskiviikkoisin alkaen 15.9. Kurssi-illat alkavat klo 18:00 ja kestävät iltamyöhään. Kurssi toteutetaan etä- ja lähiopetuksen hybridinä. Etäosallistuminen hoidetaan liiton Zoom-neuvottelutyökalun avulla. Lisäksi pirkanmaalaiset ovat tervetulleita OH3NE:n kerhotiloihin ja keskisuomalaiset Jyväskylä Hacklabin tiloihin. Yhdessä etäopiskelukin on rattoisampaa – ilmoita oma kerhosi opiskelupaikaksi ja kerää opintopiiri!

Kurssilla toimivat opettajina pitkän linjan kouluttajat Pena, OH3BK, Tommi, OH3BRJ, Tiiti, OH3HNY, Marjo, OH3HOC, Kari, OH6FSG, Vellu, OH7FQH, ja Joel, OH64K. Opettajien yhteenlaskettu kokemus radiotekniikasta ja elektroniikasta ylittää kirkkaasti jopa SRAL:n iän.

Kurssimaksu on 30 euroa. Ilmoittaudu kurssille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen talous@oh3ne.fi. Maksuohjeet saat paluupostissa. Samalla pääset jo rekisteröitymään kurssille SRAL:n Moodle-oppimisympäristössä.

Pvm

Aihe

1. ope 2. ope  

15.9.

Komponentit

Tommi

Vellu

Transistorit, diodit, erilaiset komponentit, parasiittiset kapasitanssit ja induktanssit…

22.9.

Piirit

Pena

Marjo

Piirit, simulaattorit, suodattimet, oskillaattorit…

29.9.

Antennit

Tiiti

Pena

Dipolista monialueantenneihin, antennien toimintaperiaatteet, kaistanleveys, polarisaatio…

6.10.

Vastaanottimet

Tiiti, Joel (SDR)

 

Supervastaanotin, SDR, vastaanottimien tunnuslukuja…

13.10.

Eteneminen

Marjo

Tiiti

Radioaaltojen eteneminen, radiosää, auringon aktiivisuus, auringonpilkut, HF, VHF…

(20.10.)

Tauko

 

 

Koulujen syysloma ainakin Pirkanmaalla. Taukoviikko.

27.10.

Lähettimet

Kari

Marjo

Lähettimet, harhalähetteet, spektrin puhtaus, päätevahvistimet…

3.11.

Mittaaminen

Kari

Vellu

Yleismittari, spektrianalysaattori, piirianalysaattori, SWR-mittari; mittaamisen tarkkuus ja epävarmuus…

10.11.

Sähköturvallisuus + häiriöt

Vellu

Pena 

Suojaluokat, sähköiskun ensiapu, bleeder-vastukset; säteilevät radiohäiriöt, suodatus…

 

Tutkinto

 

 

Sovitaan yhteinen tutkintotilaisuus Tampereelle ja mahdollisesti myös Jyväskylään. Muut voivat ottaa yhteyttä oman alueensa pätevyystutkijaan.

Kurssin ennakkomainos

Onko T2:n suorittaminen aina kutitellut? Kaikki kaverit yleisluokassa? T1-opinnoista kauan, eikä kirjan pariin osaa hakeutua yksin? Linukka jo katsottuna mutta ison tehon lupa uupuu?

Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE, ja SRAL järjestävät syksyllä 2021 T2-tutkintomoduulin suorittamiseen tähtäävän kurssin. Kurssi toteutetaan etä- ja lähiopetuksen hybridinä: pirkanmaalaiset tervetuloa kerhotiloihin, pitkänmatkalaiset osallistuvat Zoom-neuvottelutyökalun avulla. Lisäksi kurssilla palvelevat SRAL:n Moodle-oppimisympäristön keskustelupalstat. Opettajina toimivat pitkän linjan radiotekniikan asiantuntijat ja kouluttajat.

Kurssi on tarkoitettu perusluokan radioamatööreille. Esitietona oletetaan elektroniikan ja radiotekniikan perusteet: U=RI ja puoliaaltodipoli. K-moduulia eli määräyksiä ja liikennöintiä ei kurssilla käsitellä, vaan keskitytään vaativampaan amatööritekniikkaan. Vastaavan kurssin perusteella tutkinnon ovat suorittaneet mm. 20 vuotta perusluokassa ollut kontestimies sekä vasta vuoden verran amatöörinä ollut kielitieteilijä.

Kurssi alkaa alkaa keskiviikkona 15.9.2021 ja kestää kahdeksan viikkoa, yksi kurssi-ilta viikossa keskiviikkoisin. Tutkinto osuu tällöin marraskuun puoleenväliin tai sen jälkeen. Luvat saa siis sopivasti ARRL 160 m CW-kontestiin mennessä.

Lisätietoja kurssista sekä ilmoittautumisohjeet ja maksut julkaistaan seuraavassa Radioamatööri-lehdessä heinäkuun lopussa sekä samaan aikaan OH3NE:n kotisivuilla oh3ne.fi. Sitä odotellessa on hyvä kaivaa vanhat perusluokan kirjat komerosta ja virittäytyä opiskelutunnelmiin.